Etik ve Uyum Yöneticiliği ülkemizde yeni ve henüz az bilinen bir meslek. Ülkemizde çalışan Etik ve Uyum Yöneticilerini ve mesleklerini daha yakından tanımak için bu yeni köşemizde her hafta yeni bir Etik ve Uyum Yöneticisi’yle röportaj yapacak, kariyeri ve hayalleri hakkında konuşacağız.
1 – Etik ve uyum alanında ne zamandan beri çalışıyorsunuz?
Yaklaşık 10 senedir aktif olarak Etik ve Uyum alanında çalışıyorum ancak kavram olarak Etik ve Uyum hayatın her yerinde (ailede, okulda, trafikte vb…) olduğundan kendimi bildim bileli bu işin bir şekilde içindeymişim gibi hissediyorum.
2 – Çocukluğunuzda ne olmayı hayal ederdiniz?
Itfaiyeci Bir itfaiyecinin görevi yangın çıktığında can ve mal kayıplarını önlemek olduğu gibi, yangın çıkmadan önce de (riskler gerçekleşmeden) onları engellemektir. Aynı Etik ve Uyum Yöneticilerinin şirketleri ve çalışanları risklerden koruduğu gibi. Dolayısıyla bu hayalimi bir şekilde gerçekleştirdiğime inanıyorum.
3 – İşinizin sizi en çok zorlayan ve en çok tatmin eden yanları neler?
“Aynı gemide olma” prensibi gereği özellikle ticari departmanların iş ortağı olarak onlarla interaktif çalışma, sürekli öğrenmek ve bildiklerimi aktarmak, şirketime, çalışma arkadaşlarıma ve topluma faydalı bir hizmet yapma bilinci en çok tatmin eden yanlar.
Bunun yanında bir meslek olarak etik ve uyum yöneticiliğinin henüz ülkemizde yeteri kadar bilinmemesi, sözlü kurallar kültürüne alışmış organizasyonlarda yazılı ve kontrollere dayalı bir risk yönetimi oluşturmak, etik ve uyum yöneticilerine zaman zaman yöneltilen şirketin polisi veya denetçisi oldukları gibi bazı yanlış önyargıları kırmak zor yanlar arasında. Ancak zorlukların üstesinden gelmek için ve çözüm bulmak için bu göreve geldim
4 – Etik ve Uyum Yöneticisinde bulunması gereken 3 temel özellik nedir?
- İletişim ve ikna yeteneği
- Sabır ve öğrenme kabiliyeti
- Ticari fonksiyonların dinamiklerini anlama & onlara yardım etmenin yanında yeri geldiğinde hayır diyebilme özelliği
5 – TEİD ile olan iletişiminiz nasıl başladı?
TEID ilk kurulduğundan beri Türkiye’de Etik ve Uyum konusunda ilk ve tek dernek olma özelliği ile beni etkilemişti. 2014 yılında TEID bünyesinde aktif görev almaya başladım ve 2017 yılında Yönetim Kurulu’na çok değerli diğer üyelerle birlikte seçildim. TEID yönetimiyle Türkiye’de Etik ve Uyum Yöneticiliği mesleğinin gelişmesi ve Etik & Uyum farkındalığının artması adına yüksek itibarlı ve global ölçekli işlere imza atmak bana gurur veriyor.
6 – Etik davranışı, kültürü kuruluşunda yaygınlaştırmak isteyen biri neler yapmalı?
Etik ve Uyum kültürü oluşturmak tek başına Etik ve Uyum Yöneticisinin görevi değildir. Organizasyonun en alt kademesinden en yetkili amirine kadar herkes etik ve uyum kültürüne sahip çıkmalıdır. Üst ve orta yönetimin desteği dediğimiz bu olgu ile etik ve uyum kültürü sadece dostlar alışverişte görsün diye değil gerçekten işleyen kurallar ve kurulan sistemler ile tüm yöneticilerin ekiplerine karşı rol model olarak uyguladığı bir olgu olmalı, çalışanlar davranışlarının etik olup olmadığı değerlendirmesini ilk başta kendi vicdan ve akıl süzgecinden geçirmelidirler. Etik ve Uyum Yöneticisi bu noktada aynı bir gemiye yön veren pusula gibi gerekli noktalarda organizasyona en güvenli yolu gösteren bir danışman niteliğinde olup aynı zamanda çalışanı
ve şirketi koruyucu “dile getirme politikası”, “disiplin politikası” “çıkar çatışmalarını yönetmek” ve bunun gibi mekanizmaların şirkette garantörü olmalıdır.
7 – Etik ve uyum alanında görev almak isteyen yeni mezunlara veya kariyerine bu alanda devam etmek isteyenlere ne tavsiye edebilirsiniz?
Konfüçyüs’ün dediği gibi “Sevdiğiniz işi yaparsanız, bir gün bile çalışmış sayılmazsınız” Dolayısıyla öncelikli tavsiyem üniversite veya staj dönemlerinde mümkünse Etik ve Uyum departmanı mevcut olan bir şirkette staj yaparak meslek ve bu meslekten beklentiler ile ilgili daha fazla bilgi almaları.
Bu alanda çalışacak kişiler kendilerini hukuk, denetim, işletme, insan kaynakları, psikoloji gibi farklı disiplinlerden beslemeli, global dünyanın gelişmelerine ve ilgi duydukları sektörlerin iş yapış tarzlarını sürekli olarak öğrenmeye açık olmalıdırlar. Kendi adıma Etik ve Uyum Yöneticiliğini geleceği en parlak mesleklerden biri olarak görüyorum.
Astellas Pharma Etik ve Uyum Direktörü – TEİD 2017-2019 Dönemi Yönetim Kurulu Yedek Üyesi
Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu olan Altuğ Özgün, aynı üniversitede devam ettiği Avrupa Birliği Hukuku yüksek lisansının ardından, mesleğine Özgün hukuk bürosunda serbest avukat olarak başlamıştır. Daha sonra sırasıyla Eastpharma/Deva Holding hukuk müşaviri/yönetim kurulu üyesi ve Beckman Coulter’da hukuk ve uyum yöneticisi olarak görev yapan Altuğ Özgün, kariyerine yakın zamana kadar Sandoz(Novartis) Hukuk ve Uyum Müdürü olarak devam etmiştir.
Altuğ Özgün halen Astellas Pharma’da Etik ve Uyum Direktörü olarak çalışmaktadır. Kendisinin başlıca ilgilendiği alanlar: rüşvetle mücadele kanunları, sağlık sektörü uyum programları, şirketler hukuku, iş hukuku, beyaz yaka suçları, iç soruşturmalar ve kişisel verilerin korunması hukukudur.
Etik ve Uyum Programı Nasıl Hazırlanır?
Kurumsal Etik ve Uyum Programı Geliştirme Gereğinin Ardındaki İtici Güçler
Sorumlu İş Modelinin Şirkete Yararları
Sorumlu İş Modeli
Abdi İpekçi ve Etik
Şeffaf Bir Dünya İçin: 9 Aralık Dünya Yolsuzlukla Mücadele Günü
Yolsuzlukla Mücadelede İletişim Stratejileri: Etkiyi Arttırmanın Yolları
G20 Zirvesi Sona Erdi, Etkileri Devam Ediyor: B20 Brasil Responsiveness Report