Yolsuzlukla mücadelede dünyanın önde gelen sivil toplum kuruluşlarından Uluslararası Şeffaflık Örgütü (Transparency International), 2019 Yılı Yolsuzluk Algı Endeksi’ni açıkladı.
Yolsuzluk Algı Endeksinde Türkiye bu yıl 39 puan ile 180 ülke arasında 91. sıraya geriledi. Geçtiğimiz yıla göre 2 puan daha kaybeden Türkiye, Endeks sıralamadında bir yıl içinde 13 basamak geriye düştü.Bu durum ülkemizi 2013-2019 yılları arasında en çok düşüş yaşayan üç ülkeden biri yaptı. Türkiye bu yıllar içinde 11 puan kaybederek tam 38 sıra geriledi. Bu dönemde en çok puan kaybeden diğer iki ülke ise Macaristan ve Saint Lucia oldu.
Türkiye, Avrupa Birliği (AB) üyesi 28 ülke ile karşılaştırıldığında en son sırada yer alırken 36 Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) üyesi arasında da sondan ikinci sırada bulunuyor. Bunun yanı sıra G20 ülkelerinde ise sondan dördüncü sırada bulunuyor. Türkiye’den daha düşük puanlı G20 ülkeleri de Rusya, Brezilya ve Meksika.
Endeksin üst sıralarında Yeni Zelanda (87), Danimarka (87) ve Finlandiya (86) yer alıyor. Endekste en düşük puana sahip ülkeler ise Venezuela (16), Yemen (15), Suriye (13), Güney Sudan (12) ve Somali (9) olarak dikkat çekiyor.
Yolsuzluk Algısı Endeksi, 1995 yılından bu yana Uluslararası Şeffaflık Örgütü tarafından her yıl yayımlanan bir rapor olarak tüm dünyada büyük bir itibara sahip. Raporda konunun uzmanlarının görüşleri ve kamuoyu araştırmaları sonucunda ülkelerdeki yolsuzluk algısı tespit ediliyor ve ülkelere 100 (temiz) ile 0 (yüksek derecede yolsuz) arasında bir puan veriliyor.
Ülkelerin Yolsuzluk Sıralamalarını Görmek İçin Tıklayınız.
Makalelerdeki görüş ve yorumlar yazar veya yazarlara ait olup , Etik ve İtibar Derneği’nin konu ile ilgili düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Etik ve Uyum Programı Nasıl Hazırlanır?
Kurumsal Etik ve Uyum Programı Geliştirme Gereğinin Ardındaki İtici Güçler
Sorumlu İş Modelinin Şirkete Yararları
Sorumlu İş Modeli
Enflasyon ve Etik
Rekabet Hukuku Ekseninde E-Ticaret Sektöründeki Gelişmeler
Yeni Yıl Yaklaşırken Hediye Ağırlama ve Etik Denge
Abdi İpekçi ve Etik