Allianz Türkiye olarak Dünya Yolsuzlukla Mücadele Günü farkındalık çalışmaları kapsamında kurum içinde açık artırma
Allianz Türkiye’nin Dünya Yolsuzlukla Mücadele Günü’nün farkındalığını artırmak için kurum içinde düzenlendiği açık artırmayla ilgili bilgi vermeden önce bu etkinliğimizin temelini oluşturan Yolsuzlukla Mücadele Programı’mızı kısaca tanıtalım.
Uluslararası bir kurum olarak yürüttüğümüz Yolsuzlukla Mücadele Programı kapsamında; şirketin ve çalışma arkadaşlarımızın dikkat etmesi gereken prensip ve kontrolleri içeren politikalar, Allianz’ı temsil eden ve Allianz’a hizmet veren tarafların risk değerlendirmeleri, yolsuzluk risk indikatörü olabilecek süreç ve hesapların kontrolleri yer alıyor. Ayrıca çalışma arkadaşlarımıza ve acentelerimize yönelik düzenlediğimiz eğitim ve farkındalık faaliyetleri de programın önemli bir parçası.
Yolsuzlukla Mücadele Programı kapsamında yer alan politikalar arasında; bağış ve sponsorluk politikaları, çıkar çatışmalarının yönetilmesine ilişkin minimum standartlar, hediye ve ağırlamalara ilişkin minimum standartlar yer alıyor. Hediye ve ağırlamalara ilişkin minimum standartlarımız; Allianz Grubu’nun ve çalışanlarının, müşteri, tedarikçi, iş ortağı gibi Allianz dışındaki kişi ve kurumlarla olan ilişkilerindeki potansiyel riskleri ve bu riskleri yönetirken dikkat edilmesi gereken kuralları belirliyor.
Elbette, hediye alıp verirken dikkat edilecek tek kriter hediyenin finansal değeri değil; her durum kendi içinde değerlendiriliyor ve değeri ne olursa olsun kabul edeni bir yükümlülük altına sokacak herhangi bir hediyenin sunulması ya da kabul edilmesi kesinlikle yasaklanıyor. Standartlarımız kapsamında, üst limitimizi aşan hediyelerin alınması veya sunulmasıysa değerlendirmeye dahi tabi tutulmadan, direkt reddediliyor. Üst limiti aşan hediyelerin, Allianz’ın politika ve standartlarıyla ilgili bilgi içeren bir teşekkür mektubuyla iade edilmesi yoluyla hediyeyi gönderen tarafın da farkındalığının artması hedefleniyor. Program başladığından bu yana gelen hediyelerin sayısının zamanla azalmış olması, hedefimize her geçen gün daha da yaklaştığımızı gösteriyor.
Bazen hediyelerin iade edilmesinde güçlükler yaşanabiliyor. Bu gibi durumlarda ilgili çalışan, eline geçen hediyeyi Allianz Türkiye Uyum Departmanı’na iletiyor ve hediyeyi veren tarafa da hediye karşılığında Allianz Türkiye Sürdürülebilirlik Ofisi’nin yürüttüğü kurumsal sosyal sorumluluk projeleri kapsamında bir sivil toplum kuruluşuna bağış yapılacağına ilişkin bilgilendirme yapıyor. Böylelikle düzenlediğimiz açık artırmada satılan her hediyenin akıbeti başlangıç aşamasında şeffaflaşmış oluyor.
Bu amaçlarla kurum içinde düzenlenen açık artırma, 2016 yılından bu yana eğlenceli bir konseptte organize ediliyor. Dünya Yolsuzlukla Mücadele Günü ve Yolsuzlukla Mücadele Programı’mızın farkındalığını içeride ve dışarıda artırmak için gerçekleştirilen açık artırmanın şeffaflığını sağlamak amacıyla bağımsız bir ajanstan destek alınıyor.
Üçüncü edisyonu 7 Aralık 2018’de düzenlenen açık artırmaya, her yıl olduğu gibi tüm departmanlardan yoğun bir katılım oldu. Etik ve İtibar Derneği Genel Sekreteri Neslihan Yakal ile Proje ve Eğitim Koordinatörü Dr. Bahar Karacar da organizasyonumuza katılarak bizleri onurlandırdı. Çalışma arkadaşlarımız ürünleri “Allianz seninle, iyiliğin yanında” mottomuz kapsamında, iyilik motivasyonuyla satın aldılar ve toplanan tutar Koruncuk Vakfı’na bağışlandı.
2017 yılında Uluslararası Şeffaflık Örgütü tarafından Şeffaflık Ödülü’ne de layık görülen açık artırmamızla günün anlam ve önemini vurgulayarak programın farkındalığını artırmaya ve toplanan tutarla Koruncuklar’ın yüzlerini güldürmeye devam edeceğiz.
Hümeyra Boztunç
Allianz Türkiye Yolsuzlukla Mücadele Yöneticisi
Makalelerdeki görüş ve yorumlar yazar veya yazarlara ait olup , Etik ve İtibar Derneği’nin konu ile ilgili düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Etik ve Uyum Programı Nasıl Hazırlanır?
Kurumsal Etik ve Uyum Programı Geliştirme Gereğinin Ardındaki İtici Güçler
Sorumlu İş Modelinin Şirkete Yararları
Sorumlu İş Modeli
Yeni Yıl Yaklaşırken Hediye Ağırlama ve Etik Denge
Abdi İpekçi ve Etik
Şeffaf Bir Dünya İçin: 9 Aralık Dünya Yolsuzlukla Mücadele Günü
Yolsuzlukla Mücadelede İletişim Stratejileri: Etkiyi Arttırmanın Yolları